Cijepise.zdravlje.hr

Booster (dodatna) doza se primjenjuje kod svih osoba starijih od 18 godina dva mjeseca nakon cjepiva Johnson&Johnson/Janssen, a tri mjeseca nakon druge doze ostalih cjepiva protiv COVID-19. Ako ste rezervirali termin za booster (dodatnu) dozu cjepiva u vremenu kraćem od preporučenog, nećete se moći cijepiti u tom terminu, osim u iznimnim situacijama prema procjeni liječnika. Ako ste rezervirali termin za booster (dodatnu) dozu cjepiva u vremenu kraćem od preporučenog, nećete se moći cijepiti u tom terminu, osim u iznimnim situacijama prema procjeni liječnika. Osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom neovisno o dobi trebaju primiti treću dozu i to već 4 tjedna nakon druge doze dvodoznih cjepiva. Više o imunokompromitiranima pročitajte u kartici Tko se treba cijepiti?

Cijepljenje je jedna od najefikasnijih javnozdravstvenih mjera u povijesti medicine koja je samostalno produljila ljudski vijek za najmanje 20 godina 

Cijepljenjem protiv COVID-19 u organizam unosimo tvar koja stimulira naš imunološki sustav da  samostalno stvara otpornost na koronavirus. 

Cijepljenje je najdjelotvorniji način zaštite od bolesti COVID-19 i najučinkovitiji način suzbijanja širenja pandemije.

Cijepljenje je dobrovoljno i besplatno. Međutim, da bi cijepljenje bilo efikasno, ključno je da se cijepi velika većina građana.

Cijepljenjem štitite sebe i osobe s kojima živite ili s kojima dolazite u kontakt.

Sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Svi građani s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj mogu se cijepiti protiv COVID-19, kao i svi stranci koji se zateknu u Hrvatskoj. Cjepiva protiv COVID-19 nisu namijenjena djeci mlađoj od 5 godina:  granična dob za cijepljenje ovisi o vrsti cjepiva.

Zbog većeg rizika za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, prioritet imaju osobe s kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi, koje molimo da se žurno odazovu na cijepljenje. To uključuje osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom i imunodeficijencijama.

Netom prije cijepljenja liječnik će utvrditi postoje li zdravstveni razlozi zbog kojih bi cijepljenje trebalo odgoditi (npr. u slučaju povišene tjelesne temperature, akutne bolesti) ili zbog kojih se netko trajno ne može cijepiti (poznata preosjetljivosti na sastojke cjepiva i/ili ozbiljne reakcije nakon prve doze cjepiva).

Osobe koje su pozitivne na COVID-19 ne mogu se cijepiti dok su bolesne.

Osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju čekati barem mjesec dana od ozdravljenja prije cijepljenja.

Booster (dodatna) doza se primjenjuje kod svih osoba starijih od 18 godina dva mjeseca nakon cjepiva Johnson&Johnson/Janssen, a tri mjeseca nakon druge doze ostalih cjepiva protiv COVID-19. Ako ste rezervirali termin za booster (dodatnu) dozu cjepiva u vremenu kraćem od preporučenog, nećete se moći cijepiti u tom terminu, osim u iznimnim situacijama prema procjeni liječnika.

Osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom neovisno o dobi trebaju primiti treću dozu i to već 4 tjedna nakon druge doze dvodoznih cjepiva.

Umjerena do teška imunosupresija uključuje, ali nije ograničena, osobe sa sljedećim stanjima:

• aktivno liječenje solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti
• osobe na hemodijalizi
• osobe kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija
• primjena CAR-T stanica ili transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (unutar 2 godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije)
• umjerena ili teška primarna imunodeficijencija (npr. DiGeorgeov sindrom, WiskottAldrichov sindrom)
• uznapredovala ili neliječena HIV infekcija (osobe s HIV-om i brojem CD4 stanica <200/mm3, anamneza AIDS indikatorskih bolesti bez imunološke rekonstitucije te kliničke manifestacije infekcije HIV-om)
• aktivno liječenje visokim dozama kortikosteroida (tj. ≥20 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno ako se primjenjuje ≥2 tjedna; ≥40 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno dulje od tjedan dana), alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora (TNF blokatori) i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Treća odnosno booster (dodatna) doza se ne preporučuje za svu djecu: treća doza se preporučuje samo za djecu u dobi 5 i više godina ako je kod djeteta utvrđena umjerena do teška imunosupresija, dok se za djecu u dobi 12 i više godina koja uslijed kroničnih bolesti i narušenog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19 preporučuje booster (dodatna) doza. Kod treće odnosno booster (dodatne) doze za dijete, nužno je da roditelj/skrbnik na cijepljenju predoči liječniku odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

Cijepljenje se kod većine cjepiva provodi s dvije doze.

Nakon što ste se prijavili za cijepljenje, obavijest o oba termina i mjestu cijepljenja dobit ćete e-poštom, SMS-om ili telefonskim pozivom.

Booster (dodatna) doza se primjenjuje kod osoba starijih od 18 godina dva mjeseca nakon cjepiva Johnson&Johnson/Janssen, a tri mjeseca nakon druge doze ostalih cjepiva protiv COVID-19. Ako ste rezervirali termin za booster (dodatnu) dozu cjepiva u vremenu kraćem od preporučenog, nećete se moći cijepiti u tom terminu, osim u iznimnim situacijama prema procjeni liječnika. Osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom neovisno o dobi trebaju primiti treću dozu i to već 4 tjedna nakon druge doze dvodoznih cjepiva.

Cijepljenje se provodi:

  • • u ordinacijama opće prakse (osobito za kronične bolesnike),
  • • u županijskim zavodima za javno zdravstvo,
  • • na punktovima za masovno cijepljenje u organizaciji županijskih zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja.

Nepokretne ili teže pokretne osobe prijavljuju se za cijepljenje svojem liječniku obiteljske medicine. On će ih cijepiti prilikom kućnog posjeta, ili će ih kod kuće cijepiti mobilni timovi.

Za cijepljenje se možete prijaviti:

  1. Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine.
  2. Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr.
  3. Pozivom na besplatni broj telefona 0800 0011.
  4. Putem Portala zdravlja

Sve osobe koje se prijave za cijepljenje bit će upisane u jedinstveni popis.

Svi ostali građani mogu se prijaviti za cijepljenje preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili preko besplatnog telefona 0800 0011 ili putem Portala zdravlja. Osobe od 65 godina i više  imat će prednost pred osobama mlađe životne dobi.

Ako ste osoba s kroničnom bolešću, možete se  prijaviti i preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr, preko besplatnog telefona 0800 0011, odnosno putem Portala zdravlja. Ipak, preporučuje se da se najprije prijavite svojem izabranom liječniku opće odnosno obiteljske medicine, koji će utvrditi narušenost vašeg zdravstvenog stanja i dati vam prioritetni termin za cijepljenje.

Nakon što ste dobili termin za cijepljenje, u slučaju spriječenosti, možete otkazati zakazani termin najkasnije 24 sata prije zakazanog cijepljenja. Način otkazivanja naveden je na obavijesti o terminu i mjestu cijepljenja. Nakon otkazivanja termina cijepljenja možete se iznova prijaviti na cijepljenje. 

U ovom se trenutku smatra da se mogu cijepiti trudnice i dojilje koje imaju neki dodatni rizični čimbenik za razvoj teškog oblika bolesti COVID-19 ili koje su izložene većem riziku od zaraze, primjerice zdravstvene djelatnice.

Trudnice i dojilje odluku o cijepljenju trebaju donijeti uz dodatno savjetovanje s liječnikom o koristima i potencijalnim rizicima cijepljenja.

Kada žena oboli od bolesti COVID-19, trudnoća može povećati rizik za razvoj teške kliničke slike. Može postojati i povećani rizik od negativnih ishoda trudnoće, poput prijevremenog porođaja. Trudnicama koje imaju vrućicu nakon cijepljenja treba savjetovati uzimanje paracetamola. Nije potrebno rutinsko testiranje na trudnoću prije primanja cjepiva protiv COVID-19.

Prije stavljanja na tržište u Hrvatskoj, svako cjepivo mora zadovoljiti strogo zadane zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti, kako Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, tako i Europske agencije za lijekove. 

Time se hrvatskim građanima nude samo najkvalitetnija cjepiva na tržištu. 

Sigurnost svih cjepiva intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, tako i kroz različite studije te sustave prijavljivanja mogućih nuspojava. 

Kao i kod lijekova, nuspojave su moguće i kod cjepiva.  

Nuspojave vezane za cijepljenje protiv COVID-19 relativno su česte, ali uglavnom blage i prolazne: javljaju se prvih dana nakon cijepljenja i traju od 1 do 2 dana. Radi se o umoru, vrućici, zimici, bolu u mišićima, bolu u zglobovima, glavobolji, boli i otoku na mjestu uboda i sličnim prolaznim simptomima.

Za sva cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj, klinička istraživanja dokazala su da prednost cijepljenja uvelike nadilazi rizik mogućih nuspojava. 

Prilikom cijepljenja dobit ćete uputu o tome gdje i kome možete prijaviti eventualne nuspojave. 

Sve sumnje na moguće nuspojave prikuplja Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). a Više informacija o tome možete pročitati ovdje. 

ili

Pritiskom na donji kvadratić "Nisam robot" ujedno potvrđujem da sam pročitao/la sve informacije i preporuke na ovim internetskim stranicama

Odaberite općinu u kojoj se želite cijepiti:

Poštovani, V... K... (OIB: 00000000)
Molimo provjerite podatke koje ste unijeli za prijavu cijepljenja:

Općina u kojoj se želite cijepiti:

Vaša adresa e-pošte:

Vaš mobilni telefon:

Vaš fiksni telefon:

Preferirani način komunikacje:

Pritiskom tipke "Potvrdi prijavu" potvrđujete vaše podatke i vršite prijavu za cijepljenje.

Test

Nakon što se osoba prijavi za cijepljenje preko ove internetske stranice, poziv za cijepljenje upućuje joj se najviše pet puta. Ako se ne odazove na cijepljenje niti na peti poziv, osoba se može ponovno prijaviti na cijepljenje preko ove internetske stranice ili Portala zdravlja. Također se može cijepiti na jednom od punktova bez naručivanja i najave.

Cijepise.zdravlje.hr © 2022. Sva prava pridržana
Izjava o pristupačnosti